“Il Sole 24 Ore” – Si do të funksionojë Super League me 10 miliardë euro të ardhura të mundshme? Revolucioni i pandalshëm!

Nëse NFL Amerikane, e cila ka 300 milion tifozë në të gjithë botën, faturon dy herë më shumë me të drejtat tv sesa Champions League që ndiqet nga të paktën 3 miliard tifozë, ka diçka që nuk shkon me përmirësimin e turneut më prestigjioz ndërkombëtar të futbollit…

Dhe mbi të gjitha, ekziston një vlerë e pathënë që duhet rikuperuar. Si? Duke rritur numrin e ndeshjeve midis ekipeve më prestigjioze, mbajtësit e një marke globale njihen në të gjitha kontinentet dhe sulmojnë tregjet me një produkt të ri.

Në një kohë të shkurtër, do të jetë e mundur të kalojmë nga 3.2 miliardë të ardhura nga Kampionët Evropianë dhe Liga e Evropës në 5/6 miliardë në afat të shkurtër dhe në 10 miliardë në afat të mesëm.

Jp Morgan do të financojë fillimin e projektit për 3.5 miliardë që do t’u shpërndahen menjëherë anëtarëve themelues dhe më pas 3 miliardë të tjerë si paradhënie mbi të ardhurat.

Arsyet prapa përshpejtimit

Ky është arsyetimi që menaxherët dhe pronarët e klubeve më të mira evropiane kanë bërë për muaj me radhë. Dhe kjo është filozofia që i bëri ata në mesnatën e së dielës më 18 Prill të zyrtarizonin lindjen e Superligës me një stuhi njoftimesh për shtyp.

Me një përshpejtim taktik dhe strategjik. Taktikat që kur UEFA duhet të kishte paraqitur Super Champions në shtyp për t’u lancuar pas vitit 2024, të hënën më 19 prill në orën 14:30.

Është strategjike sepse pandemia Covid ka gërryer qarkullimin e futbollit evropian pas më shumë se një viti, duke shkaktuar avullimin e të ardhurave dhe prodhimin e një mungese midis 6 dhe 8 miliardë euro.

Me pak fjalë, nuk kishte më kohë për të humbur. Në çdo rast, zgjedhja e klubeve angleze ishte thelbësore.

Në fakt, Premier League me dimensionin e saj global dhe një xhiro sezonale që vetëm e të drejtave televizive vlen 3.6 miliardë euro në vit është kampionati kombëtar që kishte më shumë për të humbur.

Por,, midis 12 themeluesve ka 6 klube nga Anglia: Liverpool FC, Manchester City, Manchester United, Arsenal FC, Tottenham Hotspur dhe Chelsea.

Këtyre u shtohen AC Milan, Atlético de Madrid, FC Barcelona, ​​FC Internazionale, Juventus FC, Real Madrid CF, me një rol kryesor të Florentino Perez (president i kompanisë së re që do të drejtojë garën), Andrea Agnelli dhe pronarët Glazer të United.

Konkurrenca globale e argëtimit

Të gjitha këto 12 klube (të cilave 3 të tjera ka të ngjarë të shtohen së shpejti, duke përfshirë Bayern Munchen dhe Red Bull Leipzig në mesin e gjermanëve) kanë të përbashkët faktin që ata tani janë kompani të pavarura mediatike.

Dhe në këtë nivel, atë të biznesit-argëtues, lufta midis lojtarëve të mëdhenj do të zhvillohet në vitet e ardhshme.

Të cilët nuk janë vetëm futboll dhe nuk janë vetëm sporte. Konkurrentët e vërtetë të klubeve të larta evropiane në fakt, veçanërisht për audiencën e gjeneratës Z gjithnjë e më e mërzitur dhe e pavëmendshme ndaj futbollit tradicional, janë basketbolli NBA, Nfl, eSports, Fortnite, lojëra video, e gjithë bota e larmishme e rrjeteve sociale.

Me pak fjalë, konkurrenca në ekonominë e vëmendjes është globale dhe e tërthortë, dhe për të vazhduar me kohën, do të nevojiten produkte gjithnjë e më origjinale dhe joshëse.

Kjo është arsyeja pse formati i ri dhe zhvendosja emocionale dhe juridike e Superligës përfaqësojnë vetëm hapat e parë të një projekti industrial sa ambicioz aq edhe të pashmangshëm…

UEFA dhe FIFA, futbolli territorial

Autoritetet më të larta të futbollit gjithashtu i kanë shpallur luftë Super Laegue, por ata nuk do të jenë në gjendje të bëjnë shumë, siç mund të bënin kundër Euroleagës së basketbollit.

Edhe bota politike evropiane menjëherë gjëmoi kundër “privatizimit” të futbollit. Sidoqoftë, revolucioni në vazhdim duket i pamundur të ndalet.

Futbolli edhe para Covid po udhëtonte gjithnjë e më shumë me shpejtësi të dyfishtë nëse jo trefish.

Mjafton të mbivendoset renditja e qarkullimit dhe renditja sportive e dekadës së fundit për të kuptuar se si ato po ndryshojnë tani pothuajse të pasqyruara.

Rrethi i klubeve më të pasura në një vizion gjithnjë e më elitist dhe autoreferencë tashmë ekzistonte.

Prandaj do të jetë e nevojshme të rimendohen modelet e zhvillimit dhe ekzistencës së futbollit “tradicional”, ai i lidhur me kampionatet më të mirë kombëtar dhe më gjerë, në mënyrë që lidhja territoriale e klubeve të forcohet dhe funksioni shoqëror i klubeve të forcohet.

Në këtë kuptim, shkretëtirëzimi i futbollit bazë nuk i përshtatet askujt.

Qëndrueshmëria
Prandaj do të jetë thelbësore që burimet në një çelës solidariteti të rrjedhin nga Super League te klubet.

Në statutin e njësisë së re, i referohet faktit se “pagesat e solidaritetit do të jenë më të larta se ato që gjenerohen aktualisht nga sistemi evropian i garës dhe duhet të kalojnë 10 miliardë euro në periudhën e angazhimit të klubeve”.

Turneu i ri që do të nisë sa më shpejt të jetë e mundur (20 klube të përgjithshme, 5 të ftuar për merita sportive) do të ndërtohet me kritere të qëndrueshmërisë financiare, pasi të gjitha klubet themeluese janë të angazhuara për miratimin e një kornize shpenzimesh.

Në këmbim të angazhimit të tyre, klubet themeluese kolektivisht do të marrin një pagesë të njëhershme prej 3.5 miliardë eurosh të dedikuar ekskluzivisht për zbatimin e planeve të investimeve në infrastrukturë dhe kompensimin e ndikimit të pandemisë Covid.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu